Rebel Rebel

2015: az év amikor nem veszek ruhát

2015. március 04. - excusezmoi

 Nem vagyok az a típus, aki szilveszterkor meg szokott fogadni bármit is a jövő évre nézve. Ez viszont nemrég megváltozott, és bár már korábban elhatároztam magamat, mégiscsak szilveszterkor startolt a dolog. 

Igen, jól olvastátok, azt fogadtam meg magamnak, hogy idén nem veszek ruhát. Sőt, táskát se,cipőt se, és egyéb kiegészítőt sem. Hogy honnan jött az elhatározás? Találtam egy cikket Sarah Lazarovic könyvéről, az A Bunch of Pretty Things I Did Not Buy-ról. A könyvet azóta olvastam is, és később szándékozok még írni róla. 

9780143124719.jpg

De a lényeg, hogy a cikk olvasása közben rájöttem, hogy valószínűleg túl sokat költök külsőségekre, és ezen talán változtatni kéne. Mert kifolynak a ruháim a szekrényből, a táskáim egymáson hányódnak, a cipőimet ha kipakolom az előszobába, alig marad szabad tér.. Szóval több cuccom van, mint amire szükségem van, és amit ki is tudok használni. 

Hozzátartozik a sztorihoz, hogy korábban már csináltam hasonlót, körülbelül 2-3 hónapig nem vettem ruhát. De most egy évről van szó, ami azért sokkal nagyobb kihívás. A másik, hogy ezzel nem titkolt célom az, hogy változtassak a ruhavásárlási szokásaimon, nem csak szimpla önmegtartóztatásról van szó. 

Tehát idén úgy biztosan nem fogom gyarapítani a ruhatáramat, hogy megveszek valamit. Ugyanakkor sok lehetőségem van így is arra, hogy a meglévő darabokat felfrissítsem, vagy átalakítsam, vagy akár el is cserélhetem őket. Hiszen ezzel nem szegem meg fogadalmamat.

Máris vannak pozitív hatásai annak, hogy nem veszek új ruhát, cipőt és kiegészítőt! Például elkezdtem foglalkozni a meglévőkkel. Megjavíttattam a cipőmet, amit már több mint egy éve nem vettem fel, mert mindig elfelejtettem elvinni cipészhez.. Megcsináltattam a Maca nénitől megörökölt órákat, így már hordhatom is őket. Több pénzem marad meg hó végére, amit más hasznosabb dolgokra fordíthatok. A ruhaboltokban eltöltött sok idő majdnem nullára csökkent. Bár anyával szívesen elmegyek vásárolni, de csak neki segítek válogatni, én nem veszek semmit. 

Egyenlőre, így 2 hónap után nem is érzek nagy kényszert, hogy megvegyek bármit. Pedig ugyanúgy nézelődök a neten, figyelem az aktuális trendeket, olvasok divatlapokat, mint korábban.

E mellett elkezdtem már foglalkozni azzal is, hogyan építsem le a meglévő ruhatáramat. Mert ez is az egyik célja ennek az önmegtartóztatásnak. A következő bejegyzésben majd erről lesz szó....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebelrebel.blog.hu/api/trackback/id/tr977240841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maycsi 2015.07.05. 12:01:05

Ez szerintem SZUPER! Azok miatt is, amiket leírtál, illetve azt gondolom, szabadságot is ad. Nem kell azon pörögnöd, hogy SALE van, és kimaradsz valami nagyon fontosból és kihagyhatatlanból, ha nem szerezel be valamit a többiekhez hasonlóan, netán lenyúlják előled a jó cuccokat... :) Lepereg rólad, nem ez a fontos.
Az egy év szerintem arra is jó, hogy átgondold picit, hogy mi is tetszik vagy áll jól neked, nyilván 1 év alatt is változhat ez, szóval letisztulhat a dolog.
Én is valami hasonlót csinálok; azt fogadtam meg, hogy csak akkor veszek 1 új ruhadarabot, ha 1-et közben eladok. Eddig sikerült tartani, bár konkrétan 3 db, amire időközben valóban szükségem lett (ballagás miatt), de azt később kompenzáltam. Az ár nem annyira fontos, inkább a darabszám számít, és hogy ne halmozódjon sok felesleges ruha.
Tudatosan vásárolni szerintem iszonyú nehéz. Számomra a kényelem, a praktikum, a minőség mellett az egyik legfontosabb szempont, hogy MIVEL fogom hordani az adott darabot. Ezt akkor vettem észre, amikor konstatáltam, hogy csak mintás felsőim vannak, és képtelenség kombinálni őket.
Szóval sok sikert és hajrá :)

excusezmoi 2015.07.10. 12:13:50

@maycsi: Szia! Nagyon jó volt olvasni a kommentedet. :) Igen az átgondolásban sokat segít, hogy parkolópályára állítottam a vásárlást. Egyre több olyan cuccot kezdek használni, ami eddig a szekrény hátsó felébe szorult és eszembe se jutott, hogy felvegyem.
A tudatos vásárlással kapcsolatban, meg igen, nehéz, de nekem most ez a megvonás már elég sokat változtatott a ruhákhoz való hozzáállásomon! Pl szerintem már nem fogok ész nélkül megvenni mindent a turiban, ami kicsit is különleges, hogy aztán ne hordjam.
Hamarosan jövök újabb bejegyzéssel amúgy, nemrég múlt fél éve, hogy nem vettem ruhát :)

ÉS köszi, meg szép napot! :)
süti beállítások módosítása