Rebel Rebel

Archaikus ékszercsodák

2015. november 07. - excusezmoi

 

Nem olyan rég botlottam két igen érdekes tumblr oldalba, ami a távolabbi múltból fennmaradt tárgyakkal és építményekkel foglalkozik. Az Archaic wonder és a Bone and papyrus képgyűjteményében rengeteg ékszer is található, ókori és ősi egyaránt, de későbbiek is. Némelyik csupán a tulajdonos státuszát mutatta, de vannak eljegyzési gyűrűk, és más rituális kiegészítők is. Az oldalak nagy erénye, hogy többnyire minden tárgyhoz tartozik leírás, hogy melyik időszakból származik, milyen célt szolgált, hol készült. 

jjjjj.jpg

A jelen mellett mindig érdekelt a múltban élő emberek öltözködése is, így ez az oldal mondhatni kincs számomra. Elképesztőnek tartom, hogy már ennyire régen is ilyen részletgazdag és szép ékszereket készítettek, és hordtak az emberek. Hiszen régen nem voltak olyan gépek, és eszközök mint manapság. 

De nem is húzom tovább, itt egy kis válogatás az oldalakról: 

 

Képek: Archaic wonder, Bone and papyrus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebelrebel.blog.hu/api/trackback/id/tr178057468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SaturnV 2015.11.08. 15:20:20

Hát igen,tudtak valamit az ókorban is,ami a Római Birodalom bukása után évszázadokra eltűnt. Példaként szoktam felhozni beszélgetéskor -mint numizmatikával foglalkozó érdeklődő - a római pénzek gyönyörűen kidolgozott volta. Nem jelentett nehézséget a korabeli ötvös mestereknek a császár portréjának legapróbb részletekig való kidolgozása, akár egy egyforintos méretű érmén sem. A birodalom bukása után 1000 (!) évnek kellett eltelnie,hogy Európában megjelenjenek a pénzeken az uralkodó valósághű, részletgazdag ábrázolása. Addig, szó szerint pont,pont vesszőcske volt jellemző az éremképre. Ez döbbenetes. Mi tudás ment veszendőbe anno...
süti beállítások módosítása