Rebel Rebel

Aviator? ... Aviator!

2015. február 04. - excusezmoi

 Az aviator szót leírva nekem elsőre mindig a szőrrel bélelt barna pilóta dzsekik és kabátok ugranak be nem maguk a pilóták.. Nyilván nem véletlenül, hiszen az utóbbi években folyamatosan felbukkan a kifutókon ez a darab ilyen, vagy olyan formában. Nem is beszélve arról, hogy különböző mutációi is szembejönnek az üzletekben több éve a hidegebb hónapokban. Nekem se kellett több, kicsit beleástam magamat a témába, mert elkezdett érdekelni ez a kabáttípus, hogy honnan jött, milyen formában van jelen most a divatban, és hol találom a legjobbat, amit én is megengedhetek magamnak...

Szóval először kicsit utánamentem ennek a dolognak, honnan is vakarták elő ezt a fazont a tervezők..

Ez a kabáttípus nem pár éve, hanem jóval korábban született meg. A második világháború pilótái kezdték el elsőként viselni. Kialakítása tehát elsősorban inkább praktikus mint divatos. A puha bélés melegen tart, és a külső réteggel együtt jól szigetel, a csatos pántokkal pedig könnyen összehúzható deréknál és a nyakrészen, hogy még jobban védjen a hideg ellen. Ez kiemelten fontos volt, hiszen akkoriban a pilótafülkék rendkívül hidegek voltak. A kabátokat gyapjú béléssel báránybőrből készítették. "Feltalálása"  Leslie Leroy Irvin nevéhez köthető, ő gyártotta és forgalmazta őket elsőként. Az eredeti "Irvin RAF Sheepskin Flying Jacket" a második világháború alatt rendkívüli népszerűségnek örvendett kényelmessége és praktikussága miatt. Ma már csak kis számban fellelhető, árának határa sokszor a csillagos ég. 

f0baa146404042cb8169981cd8b1c78eGJIznJ.jpg

38f029b7-f1b3-11e1-ba73-bcaec5287e74.jpg1st_squad_kilmartin_stratto.jpg

Visszatérve a majdnem jelenbe, 2010-ben a Burberry Prorsum kifutóin jelent meg több változatban az aviator fazon, és talán ez indította el a lavinát.. Láthatunk itt kifordított verziót, nőiesebb vonalvezetésűt, és az aviator jellemzőit végletekig eltúlzó darabot is, melynek gallérja óriásira nőtt csatjaival együtt, hossza viszont elenyésző az eredetihez képest. 

Burberry-Mario-Testino-Homotography-1.jpg

Talán mind közül ez az utolsónak említett rövidke kabát lett a legnépszerűbb, hiszen ha csak rákeresek is ez ugrik fel legnagyobb számban, és emlékszem is rá, hogy anno sok lap divatanyagának kiemelkedő darabja volt. Mint itt is: 

aviator01.jpg

Manapság az aviator fazon, ahogy a fast fashion márkák kínálatát elnézem, egyrészt fellelhető klasszikus formájában, másrészt más típusokkal keverve. A klasszikus formából vannak lezserebb és szűkebb szabásúak is. A nem klasszikusok többsége a motoros dzseki gallért hozza szőr, vagy egyéb puha anyag alkalmazásával, mindezt az irha jelleghez igazítva. 

Legnagyobb választék aviátor jellegű kabátokból a Mango-nál van. Itt a hagyományosabb és kicsit rendhagyóbb fazonúakat is találni:

mango11.jpg

mango6.jpg

mango1.jpg

mango3.jpg

A Pull & Bear-nél a motoros dzsekivel mixelt változatot érdemes megnézni:

pullandbear2.jpg

pullandbear3.jpg

pullandbear1.jpg

Romwe-n amilyet el tudsz képzelni, olyan van:

romwe.PNG

romwe2.PNG

A Top Shop-ban is van mit böngészni:

topshop.PNG

topshop2.PNG

topshop3.PNG

topshop4.PNG

topshop5.PNG

És az Ebay-en is találni érdekes darabokat:

ebay.PNG

ebay2.PNG

 

Miután ennyi oldalon átrágtam magam, és a boltokban is megpróbáltam jó pár kabátot, a Mango mellett döntöttem. Onnan is a klasszikus de világosabb típusú tetszett meg igazán. Így végre egy aviator kabát boldog tulajdonosának mondhatom magam!

mango10.jpg

Egyik legjobb darabja lett a ruhatáramnak.. Ha csak fel akarok kapni magamra gyorsan valamit és nincs túl hideg elég alá egy póló, hozzá egy sima farmer, egy sportcipő és kész. Imádom. Mindenkinek csak ajánlani tudom! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebelrebel.blog.hu/api/trackback/id/tr866913673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éles Kapitány 2015.03.04. 14:24:31

A divatot kevesse kovetem. Azzal mindenkeppet egyetertek, hogy az "aviator" kabat a praktikussagot szolgalta es nem a divatot. A katonai egyenruha reszekent a divat harmadlagos negyedleges volt. A kenyelmi es tartossagi szempontok voltag igazan fontosok. Az elso vilaghaboruban meg nyitott gepekkel repultek ezert jellemzoen terd ala ero bor zubbonyokat viseletek a repulosok. Akkor meg foleg a szel es az eso vedelem volt fontos. Nem repultek olyan magassagba, hogy a hideg ellen vegekezni kelljen, Fagyos idoben pedig eleve fel sem szalltak. A masodik vilaghaboruban mar fokepp zart kabinokban repultek de akar nagy magassagben is ezert fokepp a hideg ellen kellett vedenie a kabatnak. A szabasa is megvaltozott. Nem volt celszeru a hosszu kabat ezert derek alatt vegetert, hogy a repulos ne uljon rajta orakat. A gallerok tulmeretezettek voltak es szente minden volt csat. Nagy magassagban vagy hidegben a gallerokat felhajtottak es osszecsatoltak.
süti beállítások módosítása